Kjetil André Aamodt

Kjetil André Aamodt

February 4, 2019 Off By adminy

Kjetil André Aamodt ble født 2. september 1971, og er en tidligere alpinist fra Norge. Han har vunnet både gull i de olympiske leker, verdensmesterskap, og verdenscupen, og er totalt den mest dekorerte alpinisten fra Norge. Han er faktisk den eneste alpinisten som har vunnet åtte olympiske medaljer, og har vunnet fem verdensmesterskap, i tillegg til 21 individuelle verdenscuprenn. Han blir ofte beskrevet som en alpinist som er god i de fleste disipliner. Et faktum som understreker dette poenget er at han deltok i alle disiplinene under verdenscupen og verdensmesterskapet, og er en av bare fem mannlige alpinister som har vunnet verdenscuprenn i alle fem disiplinene.

Aamodt sin totale fangst på 20 verdensmesterskapstitler og olympiske medaljer er best i verden, og i historien forøvrig. Han var den neste yngste mannlige alpinisten til å vinne en olympisk gullmedalje da han var tjue år i 1992. Inntil 2014 var han også den eldste alpinisten som hadde vunnet en olympisk gullmedalje. I nesten seks år ledet Aamodt historiens totale poengliste med totalt over 13 000 poeng fra 1998-2006.

Og, da han vant super-G løpet under de olympiske leker i 2006, ble Aamodt den første mannlige alpinisten som hadde vunnet fire gullmedaljer i de olympiske leker. På tross av hans enorme fangst av OL-medaljer, så ble disse medaljene stjålet i august 2003 av innbruddstyver som brøt seg inn i en safe i farens hjem. Noe tid senere avslørte Aamodt at medaljene hadde blitt returnert ved hjelp av en anonym person på nettet.

Aamodt vant Fearnleys olympiske ærespris i 2006 og annonserte slutten på hans karriere på live-TV den 6. januar 2007, mens hundrevis av andre utøvere var til stede ved Idrettsgallaen, hvor han mottok en prestisjetung pris det året. Den 21. mai 2007 mottok han også St.Hallvard-medaljen for sin representasjon av Norge og Oslo i løpet av karrieren sin. I tillegg fikk han, i sammenheng med TV-aksjonen på NRK, æren av å bli Unicef-ambassadør i 2007.

Etter at karrieren var over har Aamodt bl.a. jobbet som ekspert og programleder på TV, hovedsakelig for statskanalen. I 2010 gikk han også over til underholdningsindustrien ved å grunnlegge programmet «hvem kan slå Aamodt og Kjus?». Ideen bak programmet var at kjendiser skulle utfordre Aamodt og Kjus i flere ulike konkurranser, noen knyttet til sport, mens andre handlet om hjernetrim eller oppgaveløsning.

Familiefar

Aamodt har, etter at karrieren var over, lagt mye vekt på familien. Da han var aktiv alpinist ble det lite tid til kone og barn, eller et vanlig familieliv. Nå har Aamodt kone og tre barn, og forteller bl.a. til VG at han får stor glede av å følge opp ungene og motivere dem til å trene. Samtidig understreker han at han ikke er treneren til ungene og ikke presser dem til å bli alpinister som han selv. Han forteller at han har mer en far som prøver å følge med, være aktiv i livene til barna og fange opp hva slags oppfølging de trenger, og kanskje komme med innspill om de har lyst til å kjenne på mestringsfølelsen. Allikevel innrømmer han at det hender at han roper litt fra sidelinjen, men bedyrer at han ikke kjefter.

I intervjuer med media forteller han at rollen som far gjør han svært lykkelig, men forteller samtidig at det er en enorm forskjell fra livet som toppidrettsutøver hvor man har ekstremt mange reisedøgn i løpet av et år.

Han har også blitt et kjent fjes for norske TV-seere, både som ekspertkommentator men også som inventar på «Fire stjerners middag». For øvrig anbefaler vi episoden hvor Kjetil Andre Aamodt er gjest på programmet, bl.a. kaster han trolldeig i ansiktet på en av kjendisene ved bordet. Ovenfor VG innrømmer han at «det ble litt mye vin den kvelden».