Nordmenn blir født med ski på beina

Nordmenn blir født med ski på beina

February 4, 2019 Off By adminy

Denne nettsiden vil ta for seg Norges nasjonalsport, nemlig ski. Det blir ofte sagt at nordmenn blir født med ski på beina, og etter denne nettsiden å dømme er kanskje ordtaket riktig. Vi har nemlig utøvere i verdensklasse i de fleste grener innenfor skikjøring. På denne nettsiden fokuserer vi hovedsakelig på alpint, og utøverne som har utmerket seg innen denne idretten.

På denne nettsiden vil du finne artikler om de ulike disiplinene innenfor alpint, som f.eks. utfor, slalåm, storslalåm, super-G, frikjøring, i tillegg til kjente idrettsutøvere som Kjetil Andre Aamodt, Aksel Lund Svindal og amerikanske Bode Miller.

Slalåm og storslalåm er de mest tekniske øvelsene innenfor alpint. Her ligger fokuset på flyt, teknikk, og ferdigheter. Disse disiplinene har mindre fokus på fart, enn hva f.eks. utfor og super-G har. Allikevel er det ikke til å kimse av farten som oppstår i en slalåmbakke heller, og dermed er det essensielt at utøverne bruker riktig utstyr. Bl.a. er det forventet at man bruker beskyttelse på hender, legger og hodet. Dette er spesielt viktig grunnet en populær teknikk hvor man blokkerer portene i bakken med utsiden av hendene og skinnleggen.

Super-G og utfor er disipliner hvor fart står i sentrum. Her gjelder det å komme fortest ned bakken på kortest mulig tid, uten å skade seg. I disse løpene kan man oppnå fart over hundre kilometer i timen, derfor er det svært viktig utøverne tar forhåndsregler og bruker riktig utstyr. Dessuten får utøverne tid før hver konkurranse til å studere løypen, prøvekjøre løypen, og diskutere løypen med lagkamerater og trenere. På tross av dette oppstår det dessverre ofte skader i slike løp, og flere av de beste utøverne i toppsjiktet har som regel opplevd krasj og skader i løpet av karrieren.

Kombinert er en interessant og ny øvelse som nylig har blitt inkorporert i OL. Denne øvelsen går ut på at to utøvere kjører samtidig ned en bakke i to parallelle løyper. Tanken med denne disiplinen er at den vil være TV vennlig og bringe flere tilskuere til bakken. Det er nemlig lett å se for seg hvor spennende det er å se utøvere kjøre i full fart ned bakken i parallelle løyper, samtidig. Det er også et faktum at man får en mye bedre følelse av farten involvert når man ser to utøvere kjøre samtidig. Denne utformingen kan minne noe om en fotballcup, hvor et og et lag møter hverandre og blir slått ut underveis. Det samme gjelder i denne øvelsen, en og en utøver vil bli slått ut av konkurransen. inntil det til slutt gjenstår kun to utøvere som kjemper om gullmedaljen. Denne disiplinen har også blitt kritisert for å virke urettferdig, siden visse utøvere kan få en lettere vei til finalen eller enn andre. Som en motreaksjon mot dette valgte bl.a. en velkjent alpinist å boikottet de første konkurransene.

Du vil også på denne siden finne informasjon om Aksel Lund Svindal, Bode Miller og Kjetil Andre Aamodt. Disse tre er noen av de mest anerkjente utøverne innen sporten, og har flust av gullmedaljer i både olympiske leker, verdensmesterskap og verdenscuper. Det er kanskje ikke overraskende at nordmenn utmerker seg i denne idretten, og dette faktum gjør det enda mer interessant med historien til Bode Miller. Denne amerikaneren er oppvokst i en hytte i skogen med hippie-foreldre som ikke lot han gå på vanlig skole. Allikevel, tross den utradisjonelle oppdragelsen, ble han en av de beste alpinistene i verden i sin tid.

Aksel Lund Svindal har vært skadeplaget et mye av sin lange karriere, og har spesielt hatt problemer med knærne sine. Han har opplevd flere ulykker og krasj som stadig har satt han på sidelinjen. Også nå, i 2017, jobber han seg tilbake fra en kneskade. Hans pågangsmot og vilje til å gjøre comeback har forbløffet og inspirert hele det norske folk.

Kjetil Andre Aamodt var kjent som en meget god alpinist, som var god i de fleste disipliner. Han er et ikon i den norske alpin-historien, og har mottatt mange prestisjetunge priser både for hva han utrettet innen idretten, men også i storsamfunnet. Han har også blitt et kjent fjes på TV gjennom ulike TV-produksjoner, og opptredener som ekspertkommentator på NRK.