Aksel Lund Svindal

Aksel Lund Svindal

February 4, 2019 Off By adminy

Aksel Lund Svindal er en av de beste alpinistene i verden og er født 26. desember 1982 i Lørenskog. Han har vunnet to sesongtitler i verdenscupen, en olympisk gullmedalje og fem gullmedaljer i VM. Faktisk ble Aksel Lund Svindal også den første alpinisten som vant gullmedalje i fire verdensmesterskap på rad, i henholdsvis 2007, 2009, 2011, og 2013.

Den kjente, norske alpinisten har også vært sitt samfunnsansvar bevisst, og har vært MOT-ambassadør, og er i tillegg ambassadør for en humanitær organisasjon ved navn Right To Play.

Karriere

Allerede i junior-VM i 2002 i Italia viste Aksel Lund Svindal til verden at man kunne forvente seg store ting fra den norske unggutten, han tok nemlig gull i kombinert, sølv i super-G og bronse i både utfor og slalåm. Et par år etterpå begynte han å konkurrere med de store guttene og deltok i verdensmesterskapet i 2003, der oppnådde han med en femte plass i storslalåm som sitt beste resultat. Samme året tok han også sin første andreplass blant herrene, i kombinert i Kitzbühl. Et par år senere vant han en sesongtittel i verdenscupen under 2006-2007 sesongen, etter en spennende duell med legenden Benjamin Raich.

Aksel Lund Svindal har, i likhet med mange andre alpinister, vært skadeutsatt. I 2007 gikk det virkelig galt da han falt stygt under en trening Colorado i USA. Denne ulykken førte til både nesebrudd, flere kutt i ansiktet, i tillegg til en skade i setemuskulaturen. Han ble sporenstreks operert, og det var uvisst hvor lenge han måtte holde seg borte fra konkurranser. Allikevel, på tross av legenes anbefalinger, så var Aksel Lund Svindal raskt oppe på bena igjen, og begynte å kjøre igjen rett etter årsskiftet.

Senere i 2008 vant han sin første gullmedalje i verdenscupen, noe som befestet hans comeback som vellykket. Han gjorde også alle kritikerne og tvilerene til skamme da han vant utforrennet det samme stedet hvor han hadde hatt ulykken, og dagen etterpå tok han like gjerne gullmedalje i super-G i tillegg.

Comeback etter comeback

Aksel Lund Svindal fikk mye skryt for sitt mirakuløse comeback, og måten han hadde utvist arbeidsvilje, mot og fryktløshet på. Dermed ble han kåret til «Årets Forbilde» under Idrettsgallaen i 2009. Senere samme vinter fortsatte han å ta pallplasseringer i ulike konkurranser, og vant verdenscupen med kun to poeng foran Benjamin Raich.

Under de olympiske vinterlekene i 2010 var det store forventninger knyttet til Svindal, og han svarte med å ta sølv i utfor, gull i super-G, og bronse i storslalåm.

I OL 2010 i Whistler startet Svindal med å ta sølv i utfor, han var en av stor favorittene i super-G og innfridde med en overlegen seier, i storslalåm tok han bronse.

Svindal har, siden 2013, vært den nordmannen med flest seiere i verdenscupen, den tidligere rekordholderen var Kjetil Andre Aamodt.

Svindal hadde store forventninger knyttet til seg under de olympiske vinterlekene Sotsji i 2014. Selv om han dette året kom på andreplass i verdenscupmesterskapet, så skuffet han under OL og maktet ikke å få en eneste pallplassering. I oppkjøringen til sesongen året etter pådro Svindal seg en stygg skade på akillessenen, men allikevel, kom han også raskt tilbake fra denne skaden.

 

På tross av skadehistorikken var Svindal igjen på toppen av verden i 2015 og 2016. Han vant flere verdenscuprenn, og ledet verdenscupen sammenlagt med over hundre poeng. Dog skulle det gå galt igjen, han falt i utforrennet i Kitzbühel og røk korsbåndet i kneet. Dermed var han ute resten av sesongen.

Nok en gang greide han på mirakuløst vis å komme tilbake å delta i konkurranser i sesongen etterpå, men vant ikke like mange renn som han, og vi, var vant til. I tillegg meldte han overraskende i 2017 at han på nytt hadde operert kneet, pga. en løs menisk. Da startet nok en hard opptreningsperiode og det stilles spørsmålstegn ved om han kan komme tilbake i løpet av 2017 sesongen.