Bode Miller

Bode Miller

February 4, 2019 Off By adminy

Samuel Bode Miller ble født oktober 1977 i USA og er en tidligere verdenskjent alpinist. Han har vunnet gullmedaljer i både verdensmesterskap og under de olympiske leker, han har to sesongtitler i verdensmesterskap, henholdsvis i 2005 og 2008, og er den mest suksessfulle mannlige amerikanske alpinisten noensinne. Totalt har han 33 gull, og er en av fem utøvere som har vunnet verdenscup seiere i alle fem alpine disipliner. I november 2004 ble Miller den femte, og siste, til å vinne verdenscuprenn i slalåm, storslalåm, super-G, utfor, og kombinert, og den dag i dag er han den eneste alpinisten med fem eller flere seiere i hver disiplin.

Han vant seks medaljer i vinter OL, noe som som er mer enn noen annen skikjører fra USA, han vant også to sølvmedaljer i storslalåm og kombinert i Salt Lake City i 2002, Vancouver 2010 vant han en gullmedalje i super kombinert, en sølvmedalje i super-G, og en bronsemedalje i utfor, i de olympiske leker i Sochi 2014 vant han kun en bronsemedalje i super-G.

I løpet av sin karriere vant Miller også fire verdensmesterskapstitler i fire ulike disipliner, henholdsvis storslalåm, kombinert, super-G, og utfor. I tillegg til en sølvmedalje i super-G.

En merkelig start

Miller er oppvokst i et lite samfunn i hjertet av New Hampshire’s White Mountains. Hele familien bodde på et landområde som utgjør rundt to kvadratkilometer med skog, hvor hans foreldre feiret solformørkelser og unngikk storsamfunnet, de bodde i en hytte uten elektrisitet eller innlagt vann og han ble oppvokst til å ikke spise kjøtt. Foreldrene hadde hjemmeundervisning i hytta, og Miller endte ikke opp på ordinær skole før i tredje klasse. Senere begynte han på et ski-akademi i Maine.

Miller fikk først internasjonal anerkjennelse for sitt talent etter å ha vunnet to sølvmedaljer i 2002 under de olympiske lekene i storslalåm og kombinert, selv om han blant skientusiaster hadde vært et kjent talent siden han som 18-åring begynte å kjøre sine første løp. Han er kjent for sin aggressive og skjødesløse stil, og risikerte ofte å krasje, men mente at dette var nødvendig for å vinne. I en biografi har han uttalt at han ikke sto på ski for å vinne, men for å kjøre så fort som naturens lover ville tillate.

Karriere

Bode Miller deltok i sine første konkurranser på øverste nivå under sesongen i 1998, og representerte USA både i verdensmesterskap og i og de olympiske leker, på denne tiden deltok han hovedsakelig i de tekniske utfordrende disiplinene slalåm og storslalåm. I 1999 startet han å konkurrere også i super-G, som er mye mer basert på fart. Hans første pallplassering var da han fikk en tredjeplass i storslalåm i desember 2000. I 2001 bestemte han seg for å kun konkurrere i super-G og kombinert under verdensmesterskapet, men han krasjet i utfor delen av kombinert og røk flere sener i kneet, og måtte dermed avslutte sesongen tidlig.

I løpet av sesongen i 2002 begynte han å jevnlig konkurrere i utfor i tillegg, noe som gjorde han til en deltager i fem ulike disipliner i verdenscupen, på tross av dette var han fortsatt ansett som en teknisk spesialist. Det var i denne sesongen at han vant flere gullmedaljer og etablerte seg som en av de beste utøverne i verden.

De neste årene fortsatte han å vinne gullmedaljer i de fleste disipliner, og utviklet seg til å bli en spesialist i fartsdisiplinene. I 2008 fikk han sin andre sesongtittel i verdensmesterskapet. Han bommet så vidt på muligheten til å også vinne sesongens utfor tittel da dårlig vær hindret han i å kjøre sesongens siste løp. Samme år, i januar, vant han for andre året på rad det legendariske Wengen utfor-løpet og ble dermed den mest suksessfulle amerikanske skikjøreren med 27 verdenscupseire. Senere samme år slo han sin egen rekord med en ny seier, og fortsatte å vinne hele sesongen, til han til slutt kronet sesongen med seier i det sammenlagte verdenscupmesterskapet.